Gå til hovedindhold

Forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse er udskudt til 2022

Transportministeriet har offentliggjort, at forundersøgelsen af en fast Kattegatforbindelse, som ellers skulle have været færdig ved årsskiftet 2021/2022, bliver udskudt til 2022.

 • Læs op

Indhold

  Foto: Gottlieb Paludan Architechts

  Baggrunden for udskydelsen er, at den nyligt indgåede aftale om Infrastrukturplan 2035 rummer en række projekter, som kan få betydning for den forventede trafik på en fast Kattegatforbindelse. Derfor er der behov for at foretage genberegninger af trafikgrundlaget, hvilket medfører, at færdiggørelsen af forundersøgelsen udskydes. Forundersøgelsen forventes færdig i løbet af foråret 2022.

  Medlem af Kattegatkomitéens formandskab og branchedirektør i DI Transport Michael Svane udtaler:

  ”Vi havde naturligvis set frem til en afrapportering af forundersøgelsen omkring årsskiftet. Forundersøgelsen af en fast Kattegatforbindelse er imidlertid ekstremt vigtig for det videre arbejde med en fast Kattegatforbindelse, og derfor er det eneste rigtige naturligvis at få et så fyldestgørende beslutningsgrundlag som muligt, som også omfatter de senest besluttede infrastrukturprojekter. Det venter vi gerne på.”

  Et projekt med enorm betydning

  En eventuel fast Kattegatforbindelse vil blive Danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Projektet svarer rundt regnet til to Storebæltsforbindelser, og derfor er det også helt afgørende, at der bliver tilvejebragt et grundigt og tilstrækkeligt beslutningsgrundlag. Det har hele tiden været Kattegatkomitéens agenda i arbejdet for en fast Kattegatforbindelse.

  De seneste måneders debat om en fast Kattegatforbindelse har tydeliggjort, at der er delte meninger om forbindelsen. En række borgergrupper har tilkendegivet, at de bestemt ikke er tilhængere af en fast Kattegatforbindelse. For formand for Kattegatkomitéen og regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau, er en bred debat om en fast Kattegatforbindelse imidlertid vigtig:

  ”Et så stort projekt som en fast Kattegatforbindelse vil naturligvis dele vandene. Jeg forstår godt, at nogle borgere kan være bekymrede for, hvordan projektet vil påvirke deres lokalområde. Uanset om man er tilhænger eller modstander af en fast Kattegatforbindelse, er det vigtigt at vi får en nuanceret debat, som belyser både gevinster og konsekvenser ved projektet, så vi får tilvejebragt et oplyst og kvalificeret grundlag for at tage stilling til forbindelsen.”

  Anders Kühnau fortsætter:

  ”I Kattegatkomitéen arbejder vi for en fast Kattegatforbindelse. Vi er af den overbevisning, at gevinsterne ved en fast Kattegatforbindelse er talrige og vil komme hele Danmark til gode.”

   

  Sidst opdateret: 3. oktober 2023