Gå til hovedindhold

Muligheden for en Kattegatforbindelse til både tog og biler bliver nu undersøgt

NYHED: Transportminister vil have en nærmere undersøgelse af en kombineret bil-og togbro over Kattegat

 • Læs op

Indhold

  "Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil nu alligevel have en nærmere undersøgelse af en kombineret bil-og togbro over Kattegat, efter at han i foråret ellers afviste en sådan løsning, med henvisning til at det bliver for dyrt for statskassen", skriver Politiken torsdag d. 28. juni 2018.

  Ministeren nedsatte i foråret en arbejdsgruppe, som skulle undersøge mulighederne for en ren bilbro. Nu bliver en mulig togbro også inkluderet i analysen.

  "Tidligere beregninger har vist, at en kombineret vej-og baneforbindelse er urealistisk, men i lyset af den store interesse for en fast Kattegatforbindelse har jeg bedt Vejdirektoratet om at udvide den igangværende analyse med opdaterede beregninger af en kombineret vej-og baneforbindelse", skriver ministeren ifølge Politiken torsdag d. 28. juni 2018.

  Udmeldingen kommer efter Formand for Kattegatkomitéen Jens Kampmann har meldt ud, at en eller flere danske pensionskasser er interesseret i at finansiere byggeri af en bro med både veje og jernbaneskinner.

  Dette kunne ses i overskriften "Private vil betale for Kattegatbro", som prydede forsiden på Politiken mandag d. 25. juni 2018.

  I artiklen fremgår det, at "en stor privat investor senere i år vil komme med et tilbud om at finansiere den kombinerede bro til tog og biler…. Den interesserede investor overvejer at sætte penge i byggeri af selve anlægget fra kyst til kyst, mens staten kun skal stå for at bekoste de tilhørende motorveje og jernbaner".

  Det statslige aktieselskab Sund & Bælt, der driver landets store faste forbindelser, har tidligere erklæret, at selskabet er klar til at gå ind i partnerskab med pensionsselskaber og deltage i drift, vedligehold og opkrævning af brugerbetaling.

  Udmeldingen fra Kattegatkomitéen og Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen har desuden givet anledning til en række artikler og omtaler i den øvrige presse, bl.a. Ingeniøren, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, DR, TV, Berlingske Tidende, BT, Kristeligt Dagblad, Information, Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Skive Folkeblad, Århus Stiftstidende, Licitationen m.fl.

  "Hvis staten vil være med, er en eller flere pensionskasser klar til at kaste et anseeligt milliardbeløb i en ny bro over Kattegat", lyder det fra Jens Kampmann, i Jyllands-Posten onsdag d. 27. juni 2018.

  "Det er i hvert fald én pensionskasse, men det kan også være en gruppe, der er klar til at betale for en fast forbindelse over Kattegat - under forudsætning af at staten betaler for vej-og jernbaneanlæg på land", udtaler Jens Kampmann i artiklen.

  Sidst opdateret: 3. oktober 2023